top of page
Eski Fotoğraf [Mehmet Ali Kağıtçı Arşivi]
Eski Fotoğraf [Mehmet Ali Kağıtçı Arşivi]
Eski Fotoğraf [Mehmet Ali Kağıtçı Arşivi]
Vaziyet Planı
Avan Proje // Zemin Kat Planı
Onarım Öncesi [KA.BA Arşivi]
Onarım Öncesi [KA.BA Arşivi]
Müdahale Kararları // Doğu Cephe
Müdahale Kararları // Batı Cephe
Onarım Öncesi [KA.BA Arşivi]
Koruma-Onarım // Doğu Cephe
Koruma-Onarım // Batı Cephe
Onarım Öncesi [KA.BA Arşivi]
Koruma-Onarım // Zemin Kat Planı
Koruma-Onarım // Kesit

SEKA TAŞLI DEĞİRMEN

Yer

Proje Tarihi

İşveren

Ana Yüklenici

Proje Alanı

: Kocaeli/İzmit

: 2013

: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

: KA.BA Eski Eserler

: 3.200 m²

Taşlı Değirmen yapısı Kocaeli SEKA Kâğıt Fabrikası yerleşkesinin bir parçasıdır. Önemli bir erken cumhuriyet dönemi endüstriyel mirası olarak değerlendirilen Kocaeli SEKA Kâğıt Fabrikası yerleşkesi, koruma-onarım ve yeniden işlevlendirme projesi kapsamında aşama aşama projelendirilmektedir. Yerleşkedeki özgün üretim sürecinde, kâğıt hamuru öğütme işleminin gerçekleştiği birim olan Taşlı Değirmen, projeye konu olan yapıdır.

Alt yüklenicisi olunan firma bünyesinde yapıya ait belgeleme (rölöve) ve dönemleme (restitüsyon) süreçleri İNN Mimarlık ekibinin de bulunduğu bir ekipçe hazırlanmış, sonrasında koruma-onarım ve yeniden işlevlendirme (restorasyon) projesi firmadan ayrılan İNN Mimarlık ekibince üstlenilmiştir. Bu süreçte, ilk olarak yapının daha önce girilememiş olan bodrum katının belgeleme ve dönemleme çalışması yapılmıştır; sonrasında Taşlı Değirmen yapısının koruma-onarım projesi tüm raporları ile hazırlanmıştır.

Projenin işvereni olan Kocaeli Belediyesi tarafından fabrika kampüsünün, müze, sergileme ve bazı sosyal aktiviteleri içerecek şekilde yeniden işlevlendirilmesi uygun görülmüştür. Bu kapsamda Taşlı Değirmen, kütüphane-özel arşiv, dijital kütüphane, çok amaçlı salon, süreli sergi ve atölye alanları, kahve evi birimlerini barındırmaktadır. Belirtilen işlevlerin gereğine göre geniş, bölüntüsüz bir alan olan ana mekân, dönemini belli edecek şekilde ve yapının özgün hâlini bozmadan bölüntülere ayrılmıştır. Daha küçük alanlara ihtiyaç duyan işlevler ise yapının dönem eki olan diğer kısımlarına yerleştirilmiştir. Böylelikle bir yandan yapının kendisi bir sergi unsuru olarak gözlemlenebilirken, yapının sunduğu imkânlar doğrultusunda ihtiyaç duyulan işlevler de yerleştirilebilmiştir.

© 2013-2024 | İNN Mimarlık Müşavirlik Ltd.

  • Siyah Facebook Simge
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page